Gyermekmasszázs élménye


A gyerekmasszázst saját gyerekeimen (Antónia 11 éves, Panka 6 éves, illetve keresztgyermekeimen, Enikő 8 éves, Csabika 5 éves) gyakoroltam.

A masszázst két héten keresztül minden másnap végeztünk. Egyik nap Antónia + Panka másnap Enikő + Csabika. Mivel korábban is megmasszíroztam őket (gyógymasszázzsal), kíváncsiak voltak az újfajta „házi feladatos” masszázsra.

A gyerekektől azt kértem, hogy napi 1,5 l vizet igyanak. 3 db félliteres üvegük volt, 2 db-ot ezekből az iskolában, ill. oviban ittak meg, a többit pedig otthon.

Csináltunk egy „naplót”, amibe rajzolniuk kellett jeleket, ez volt az igazi házi feladatuk. Meglepett, hogy fogalmam sem volt róla, a gyerekek vajon hányszor mennek el WC-re a nap folyamán! Mivel ők sem tudták, ezért találtam ki számukra saját „gyerek-naplójukat”.

Az ebéd idejét határoztam meg támpontnak. Így tudták, hogy ebéd előtt napocskát, ebéd után pedig holdat kellett rajzolniuk. A kicsiknek segítettek az óvónénik, így nyomon tudtam követni őket. Kiderült, hányszor van a gyerekeknek székletük egy nap. Pankával (6 év), Csabikával (5 év) nehezebb dolgom volt a masszázs alatt. Panka a masszázs második felére volt csak képes nyugodtan feküdni. Addig csacsogott-nevetgélt-fészkelődött, a végére viszont csendben, nyugodtan (pihenve) feküdt. Csabikával bármit meg lehetett csinálni. Hanyatt vágta magát az asztalon, egy szót sem szólt. Bármit kérdeztem: Fáj vagy kellemes? Szúr egy kicsit? A válasz csak annyi volt: „Nem. Nagyon jó!”

Jelentős változást Enikőnél és Antóniánál tapasztaltam. Enikő minden másnap ment csak WC-re. Az ő szavaival élve: „Nem szeretek WC-re járni, olyan sokat kell ott ülni.”

A kezelések során az édesített üdítőt vízre és teára cseréltük. Harmadik napon már csak vizet vitt magával az iskolába. Második masszázs után egy nagyon mosolygós napocskát rajzolt a naplójába: Már nem kellett olyan sokáig a WC-n ülnie. A széklete azóta teljesen normalizálódott.

Antónia (11 év) számára volt a legfájdalmasabb a masszázs. Ennek ellenére nagyon hősiesen tűrte. „ Nem baj anya, csináld csak, mert tudom, hogy utána jó lesz.

Neki az alvásban segített sokat. Végig tudta aludni az éjszakát, és reggel frissen kelt.

„Anya, én nem tudom, hogy miért van ez, de sokkal jobban tudok az órán figyelni, kevesebbet kell otthon tanulnom.”

Egy alkalommal késő este (fél 10-kor) végeztem az otthoni dolgaimmal. Aznap Antónia volt a soros, gondoltam késő van, elhalasztjuk. A kislány kétségbe esett, hogy ma ő nem lesz megmasszírozva. Így este fél 10-kor kezdtem el őt masszírozni.

Észrevételeim alapján a masszázs nagyon jó volt a számukra, viszont részben fárasztó is.

Masszázs után minden gyerek kivétel nélkül elment aludni, vagy csak pihenni, mert szükségük volt minimum 30 perc nyugalomra.
Ablak bezárása