BIOTIN (H-vitamin)


A biotin (H-vitamin) kéntartalmú vitamin, négy karboxiláló enzim koenzime.

A zsírsavak előállításában, a szénhidrát-felhasználásban, az aminosav-anyagcserében lényeges. A biotin jelenlegi ismereteink szerint a DNS replikációban (azonos másolatok előállítása) és a transzkripcióban (átírás) is részt vesz. Vízoldékony, nem hőérzékeny vitamin. Szabad és kötött formában lehet jelen ételeinkben. A nyers tojásfehérje avidin glikoproteinje meggátolja a felszívódást, hiánytüneteket hozhat létre. Az avidin ellenáll a fehérjebontó enzimeknek, csak a denaturálás (így főzés) után emésztjük meg.

Mivel a biotin elősegíti a keratin (a szaruanyagok (gyapjú, szőr; haj, köröm, szarv stb.) kén tartalmú fehérjéje) szintézisét, szívesen alkalmazzák bőrgyógyászati problémáknál, mint pl töredezett körömnél és hajnál, sőt még hajhullás, őszülés ellen is. Számos mezoterápiás protokollban a cél elérése érdekében kombinálják más anyagokkal (pl: Asian Centella, Dexpanthenol).

A biotinnak a természetben legalább három változata létezik, ezek ugyanolyan hatékonyak. A bélbaktériumok is előállítják. Naponta 10-50 mcg-t fogyasztunk el átlagos vegyes táplálkozás mellett, ami fedezi az igényt (ez fogyókúrák idején nem feltétlenül igaz).

Hiánya fáradtsággal, étvágyvesztéssel, bőrproblémákkal, vérszegénységgel, érzészavarokkal, koleszterinszint emelkedéssel járhat. Hiányállapota rövidbél szindróma esetén, elégtelen táplálkozás vagy felszívódási zavarok következtében is előfordulhat, ugyanezt idézheti elő a nyers tojásfehérje tartós és nagy mennyiségű fogyasztása is. Csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél a biotin vagy a biotinidase hiánya alopeciát (hajvesztést), valamint egy jellemző korpás, erythematosust, főleg a testnyílások körül jelentkező bőr-kötőszöveti gyulladást okoz.

Adagolása hozzásegít az erősebb, egészségesebb körmökhöz, hajhoz (hiánya hajhullást okozhat). A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegségben előnyös lehet orvosi kontroll melletti alkalmazása. A cukorbetegség következtében fellépő idegkárosodás ellen is védelmet adhat. A biotin bevitel kiegészítése növeli az inzulinérzékenységet, és fokozza a glukokináz enzim aktivitását. A glukokináz a máj glükózfelhasználásáért felelős. A biotin bevitel kiegészítése, különösen magas dózisokban, csökkentheti az éhgyomori vércukorszintet.


Előnyös hatásai


A hajat egészségesebbé, a körmöket erősebbé teszi a megfelelő vagy az igényt meghaladó biotin ellátottság.

Hogyan használjuk


Lehetőleg nem önmagában, hanem B-vitamin keverékkel javasolt az alkalmazása. A körmök és a haj állapotának javítására 1000-3000 mcg-t is használnak, ezt nem javasolt orvosi kontroll nélkül, noha mellékhatások nem ismertek. Cukorbetegség és idegi szövődményének kezelésére naponta kétszer 8 mg mennyiségben alkalmazzák, kizárólag orvosi tanácsra és kontroll mellett.


Biotin igény


• 0-1 év 10-15 mcg/nap
• 2-3 év 20 mcg/nap
• 4-10 év 25-30 mcg/nap
• 11-18 év 30-100 mcg/nap
• 19 év fölött 30-100 mcg/nap
• Sportolók biotinigénye 0,2 mg/nap

Kölcsönhatások, illetve szinergizmus


• Az antibiotikumok csökkenthetik a biotinszintet a bélflóra károsításán keresztül.
• A carbamazepine, phenytoin és phenobarbital felgyorsíthatják metabolizmusát (anyagcseréjét), csökkenthetik szervezeten belüli szintjét.
• A nagy dózisú pantoténsav gátolhatja a bélflóra szintetizálta biotin felvételét.
• A karnitinnel szinergizmusban működik.
• Az alkohol gátolja a felszívódását és hasznosulását, a dohányzás is növelheti az igényt.

Természetes forrásai


Máj, vese (belsőségek), élesztő, tojássárgája, zöldségek, diófélék. A búza kötött biotinja nem szívódik fel.

Kiszerelés

2 ml ampulla

Biotin, mezoterápia, hatóanyag, mezoanyag, mezoterápiás kezelés , hagyományos mezoterápia, tűs mezoterápia, tűnélküli mezoterápia, elektroporáció, ampulla, kozmetikai kezelés, arckezelés, testkezelés, hatóanyag bevitel, kezelési cél, kezelési terület, koktélok, hatóanyag koktélok, h vitamin, sejtek inzulinérzékenységének növelése, cukorbetegség, idegkárosodás, kopaszság kezelése, Hajvesztés kezelése, Köröm problémák kezelése, Faggyúmirigy szabályozás, Ekcéma kezelése, Száraz ekcéma kezelése, Szeborrea kezelése, Szeborreás bőrgyulladás kezelése, Faggyútermelés szabályozása, erősebb körmök, kén tartalmú vitamin, karboxiáló enzim koenzime, DNS replikáció, Transzkipció, Keratin szintézis növelése, Bőrgyógyászati problémák kezelése, Hajhullás, Hajhullás kezelése, Őszülés kezelése, Töredezett haj kezelése, Töredezett körmök kezelése, Inzulinérzékenység növelése, Cukorbetegség következtében fellépő idegkárosodás elleni védelem, glukokináz enzim aktivitásának növelése, akne kezelése

Copyrigts ®    2010    MIAOMEI Kft. All  Rights  Reserved Created  By  WEBVIKI