A Kínai tea és a teázás hagyománya


A teázás Kínában legalább olyan távoli és gazdag múltra tekint vissza, akárcsak maga a tradicionális kínai gyógyászat. Nemzedékről nemzedékre örökítették tovább megfigyeléseiket és tapasztalataikat. A hagyományok megőrzése maga a tradíció. Az egységes szemlélet jegyében minden összefügg és összetartozik. A fűben-fában orvosság elve itt máig élő, féltőn ápolt, és folyamatosan továbbfejlesztett.Ősi szokások

A teaivás egyfajta rituálé, előkelő helyet foglal el a kínai ember mindennapos életében. Egészen más, mint az angol "tee at five"- "Tea ötkor, vagy az Ötórai tea" frissítő jellege, amikor a sűrű tea főzetet tejjel hígítják. A mi teaivási szokásunktól is teljesen eltér, idehaza a hígabbra főzött teát főleg cukorral, és citrommal kínáljuk.

A teázás a rendszeres, bőséges és folyamatos folyadékbevitelt és az íz anyagok harmóniáját, egyensúlyát is szolgálja.Hol vásárolják, hogyan fogyasztják a teát?

Kínában még ma is csodaszép teaházakat láthatunk. Ezek a teaházak a rabul ejtően szép, részletekben gazdag, hihetetlen harmóniát sugárzó ősi kínai stílusban épültek, berendezésük is a hagyományokat követi.

Népviseletbe öltözött fiatal lányok invitálják be az arra járókat. Ezekben, a teaházakban mindig tudnak újat, érdekeset, különlegeset kínálni, mutatni, felszolgálni. Nem zavarja őket a nyelvi különbözőség sem, vidáman csicseregve, kézzel-lábbal mutogatva magyarázzák el, hányféle tea is van, melyik mire jó, miként kell azokat elkészíteni - és természetesen rögtön meg is kínálnak.

A polcokon tucatjával sorakoznak gyönyörű üvegtartókban a különböző teák. Formájuk is olyan változatos, hogy az ember az egyik ámulatból a másikba esik...Hányféle tea van, és miben különböznek?

Van itt a miénkhez hasonló zacskóban előre csomagolt, filteres, különböző méretű, formájú zöld tea. Olyan, a bőség zavarába ejtő, részegítő érzés keríti hatalmába az embert egy ilyen teaházban, mint amilyet az arab országok bazárjainak fűszeres standjain élhetünk még át.

A teák között komoly rangsor van, az ára is kifejezi a tea értékét. Mindig azok a legdrágábbak, amelyek a cserje felső, legfiatalabb hajtásaiból készülnek. A teaházak legelőkelőbb polcain átlátszó üvegedényekben kelletik magukat. Áruk nemcsak kínai, de nyugat-európai mércével is vetekszik az arannyal.

A tea értékét befolyásolja a termesztés helye is. A környezetszennyezéstől távoli, nálunk "bio"-nak nevezett területek mikroklímája és talajviszonyai egyedülálló értékkel ruházzák fel az ott termesztett vagy vadon növő teát. Ez emeli rangra a természetvédelmi területéről származó teáinkat. Egy igazi kínai ínyenc legalább olyan jól eligazodik közöttük, és élvezi a finom eltéréseket, mint nálunk a borbarátok.

Teljesen megszokott jelenség Kínában az utcán járók kezében, táskája mellett, a biciklik kormányán lógó kis átlátszó, fedeles teás edényke. Még a taxisok mellett, a buszvezető fülkéjében is ott fityegnek ezek a teatartók. Nem számít illetlenségnek, hogy amikor megszomjaznak, előveszik, és rendszeresen isznak. Kellemes szokás, hogy bárhová betérünk, azonnal hozzák a teát, a kannát folyamatosan újratöltik, ha kiürült.Hogyan készítik el a teát?

Szembetűnő sajátossága a kínai teázásnak - gyökeres ellentéte a mi gyakorlatunknak - a tea elkészítési módja. Mi a kannába vagy a csészébe tesszük a teát, majd ráöntjük a forró vizet. A tea vagy a filter feljön a tetejére, amit kiveszünk és eldobunk. Új teához új teafüvet vagy filtert veszünk elő.

Az ezeréves tradíción edzett kínaiak minden nap reggel betesznek teás edényük aljára a teából, ezt egy szűrővel leszorítják, majd ráöntik a forró vizet. Ezt a tealevet isszák meg, és ha elfogyott, újra felöntik forró vízzel - a tealevelet nem cserélik. A teában lévő sokrétű íz- és hatóanyagok nem oldódnak ki egyszerre, ha minden forrázás után lecserélnék a teát, akkor csak az elsők között kioldódó keserűanyagokat innák meg, ezzel felborítva a teaélvezet által közvetített többlépcsős íz-egyensúlyt, kiaknázatlanul maradnának a későbbi fázisokban kinyerhető anyagok.Milyen teát isznak a kínaiak?

Kínában teljesen elmosódik a határ a tea, mint élvezeti cikk, és mint a gyógyítás-megelőzés egyik fontos eleme között. Az egyes teafajtáknak is sokféle hasznos tulajdonságot tulajdonítanak. Nagyon sok más növény különböző részeinek főzeteit is alkalmazzák, gyökereket, gombákat, zuzmókat és sok más, európai fülnek első hallásra szokatlan növény található a gyógyteák alkotórészei között.A teázás nemcsak a teáról szól...

Nekünk európaiaknak elképzelhetetlen az a hihetetlenül gazdag tudás, amivel a kínaiak a növényekben rejlő gyógyító erőt kihasználják, ahogy ezeket egymással kombinálják.

Minden országnak, népnek megvannak a sajátos egészségügyi problémái - amelyek étkezési szokásaiból, életmódjából, genetikai állományából eredeztethetők. Itt Európában aránylag kisebbek az országok közötti különbségek, mint Európa - Kína viszonylatában. A következő oldalakon felsoroljuk teakínálatunkat, mindegyiknél kiemelve az adott tea előnyeit, javasolt alkalmazási területét - a benne lévő hatóanyagokról fellelt információk alapján.Az elkészítés néhány alapszabálya

Mi is mint kínai orvostanáraink, minden bajnak a kiváltó okát keressük, ennek az elvnek és gondolkodásnak rendeljük alá a kiválasztott tea keverékeket is.

- nemcsak egy teát használhatunk egyszerre, keverve is nyugodtan alkalmazhatjuk. Az aranyszabály az, hogy sok alkotóelem legyen egy keverékben.

A gyógynövény
- gyökeréből készült teákat áztassuk 5-6 órát, majd forraljuk 5-7 percig
- a virágából - leveléből készített teákat forrázzuk.
- a hatóanyagok a teából másként oldódnak.
Ősi kínai mondás:
"Inkább egy nap étel nélkül, mint egy nap tea nélkül"BAMBUSZ tea fajtákElsőre a teák kiválasztása nagyon bonyolultnak tűnhet annak, aki nem rendelkezik fitoterápia ismeretekkel, vagy csak most ismerkedik a gyógynövények hatásaival. Jómagam is kínai tanulmányaim során többször éreztem, hogy az öt elemtan szerinti hatalmas kínálatot szűkíteni kell és úgy csoportosítani, hogy az európai viszonyokhoz alkalmazkodjanak.

Természetgyógyász - fitoterapeuta (gyógynövénytant alkalmazó) szakemberként a legnagyobb gonddal választottuk ki a különböző fajtákat. Kikértem kínai orvostanáraim véleményét, akik a nagyszüleiktől tanulták, és gyerekkoruk óta alkalmazzák a teák gyógyító erejét. Több év hazai tapasztalata kellett ahhoz, hogy a tradicionális kínai orvoslás és az európai gyógynövény ismeretek közös nevezőre kerüljenek és megfeleljenek nekünk.Ha gyógyteáink fajtáira kíváncsi, akkor erre vegye útját.


Gyógyteák, teakeverékek.
Tovább a gyógyteák oldalára.


Miért választottam magyar szakember lévén mégis kínai teákat?

Elsősorban azért, mert a nálunk nagyon elsorvadt a gyógynövények termesztésének hagyománya. Az ellátás nem egyenletes, a forgalmazók felvásárolják és külföldön magasabb áron értékesítik. Kínai teák összhangban működnek a tapaszokkal, moxákkal, fürdősok hatóanyagaival, az étrend kiegészítőkkel. Olyan fajtákat választottunk, amelyeknek különleges hatásuk van. Köztudott, hogy a Kína belsejében élő emberek életkora jóval hosszabb, egészségi állapota pedig sokkal jobb a mienknél. Azok a száz éven felüliek, akikkel találkoztam, aktív, teljes életet élnek, ami nagyon irigylésre méltó és követendő. Megfigyeltem a szokásaikat és megkérdeztem, hogy a mi problémáinkra ők melyiket választanák.A válogatás szempontjai

- több ezer méter magasságban, természetvédelmi területen teremnek,
- ipari szennyeződéstől távol, hatóanyagban, gazdag termőföldben élnek (ellentétben a nálunk is fellelhető megegyező fajtákkal, amelyek szegényesebb termőtalajon, országutak mellett nőnek)
- bizonyos fajták termesztéséhez sokkal előnyösebb az ottani éghajlat és a talaj összetétele

Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott helyzetben a legjobb hatást érjék el. Tökéletesen alkalmazkodnak. Csak akkor hatnak, ha szükség van rájuk. Egy adaptogén növény csak akkor nyugtat, ha szükség van rá, ha nincs hatástalan azoknál, akiknél erre nincs szükség. Ma a föld legtöbb ilyen növénye Kínában honos...Felhasználási javaslatok

Nálunk sok fiatal nem ismeri és szereti a teákat mert sokak számára egyszerűbbnek tűnik egy tablettát bekapni, mint a gyógynövényekkel bíbelődni. Óriási különbség van egy szintetikus szer gyors hatása és a gyógynövények (mint élőlények) finom, áthangoló rezgése között. Ahhoz, hogy a kínálatból a legmegfelelőbbet válasszuk ki, előzetesen mindenkinek szüksége van egy-két hasznos adatra. Ismernünk kell a teák alkotórészeinek szervezetünkre gyakorolt hatását.

Folyadékpótlásként a teákat hígabbra főzzük, 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi tealevelet vagy 1 tasakot teszünk, és egész napra egyenletesen elosztva isszuk. Ezt csak azokkal a teákkal tehetjük, melyeknek hosszú távon fogyasztva sincsenek mellékhatásai.

A gyógyhatásuk miatt alkalmazott teákat töményre készítjük, 2,5 dl vízhez 1 evőkanál vagy 1 tasak tealevelet használunk. Amikor a tünetek (borzongás, hidegrázás, orrfolyás) jelentkeznek, vagy fájdalom, gyulladás lép fel, azonnal kezdjük el az adott problémára leginkább megfelelő teázást. Ez esetben a teát gyógyszer kiegészítőként vagy akár gyógyszer helyettesítőként választjuk. Azért tehetjük ezt bátran, mert nagyon sok gyógyszernek alapanyaga ugyanaz a gyógynövény, mint amiből teát főzünk. Mindenképpen vegyük figyelembe a hatóanyagok kölcsönhatásait. Kedvező esetben erősítik, kedvezőtlen esetben viszont gyengítik vagy kioltják egymás hatását. Jó, ha tudjuk, hogy nem előnyös például élénkítő és nyugtató, vagy fokozó és csökkentő tulajdonságú gyógynövények társítása. Ha ilyen hatást szeretnénk elérni, bízzuk magunkat a természet patikájára, ahol mindezt készen, összekeverve megtalálhatjuk.

Minden tea más és más. Ne ijedjünk meg, ha végigolvasva tulajdonságait és hatásait, azt látjuk, hogy több tea javasolt ugyanarra a problémára, vagy egy tea ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, mint a többi, és mégis másra választjuk, - mert mindegyiknek van egy fő hatása. A természet úgy alkotta meg ezeket, a növényeket Ezért csodálatos és mindig rejtély marad számunkra a természet, és el kell fogadnunk, hogy mi emberek nem ismerhetünk meg minden elméleti összefüggést, hanem meg kell bíznunk az évszázados tapasztalatokban.TKO, tradicionális kínai orvoslás, gyógytea, tea alapanyag, hatóanyag, megelőzés, prevenció, egészségügyi problémák, alkalmazás, alkalmazási terület, felhasználási javaslat, fitoterápia, kínai fitoterápia, hatóanyag, összetevők, folyadékbevitel, gyógyítás, megelőzés, gyógyító erő, szinergiás hatás, tinktúra, alkoholos kivonat, olajos kivonat, elkészítési javaslat, élettani hatás, teafilter, forrázat, decoctum, gyökér, radix, szár, caulis, levél, folium, virág, floris, gumó, tuber, rizóma, gyökértörzs, szárított, porított, főzet, páfrányfenyő tea, Ginko Healt tea, páfrányfenyő levél, folium ginko, flavinoid, terpenoid, hatásspektrum, szabad gyökök, terpenek, membránkárosodás liliom tisztító tea, lily cleaning herb tea, pitypang, herba taraxaci, liliomhagyma, bulbus lilii, vese tea, kidney herb tea, clerodendratus spicatus, vörös hó tea, red snow tea, alpesi zuzmó, cladonia alpestris, velmikuaium, arany dandelion tea, golden dandelion herb tea, jerikói lonc, flos lonicerae, eperfa levél tea, mulberryleaf herb tea, morus alba, eperfalevél, folium mori, enyhe herbál tea, smooth herb tea, szennamag, cassia seeds, galagonya gyümölcs, crataegi fructus, mandarinhéj, pericarpium citri reticulatae, kínai datolya, ziziphus jujuba miller, ganoderma tea, china ganoderma lucidum herb tea, pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum, dongling tea, dongling cleaning throat herb tea, édesgyökér, glycyrrhiza – licorice, rabdosime rubescentis, kudzu gyökér tea, root of kudzu vine tea, pueraria lobata ohwi root, kudzu root, kudzu virág tea, flower of kudzu vine tea, pueraria lobata flower, kudzu flower, St. John’s wort tea, Lyukaslevelű orbáncfű, Hypericum perforatum, Kávé élénkítő tea, Kínai szenna Cassia tora, Jiaogulan tea, Jiaogulan, Gynostemme Pentaphyllum , Hajtápláló natúr tea, fürtös sülyfű, polygonum multiflorum, ginseng gyökér, radix ginseng , Édesítő, cukorpótló natúr tea, jázminpakóca, stevia rebaudiana , Jade pillangó natúr tea, jázmin, jasminum , indiai citromfű, cymbopogon citratus, Kuding natúr tea, széles levelű magyal, Ilex Latifolia , „Férfi-női kapcsolat” stresszűző natúr tea, lyicium gyümölcs, fructus lycii , „macskabajusz”, orthosiphon aristatus , emésztés javítása, epe problémák, máj problémák, étvágytalanság, inappetentia, vizelethajtó, vértisztító, reumás betegségek, izületi fájdalmak, dolores articulorum, vesekő, concrementu, epekő, méregtelenítés, köszvény, arthritis urica, allergia, szexuális problémák, cukorbetegség, diabétesz, vizeleti pangás, tályog, apostematosa, vakbélgyulladás, appendicitis, szemproblémák, hugyúti fertőzések, tyúkszem, clavus, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antiflogisztikus, pattanásos bőr kezelése, köptető, expektoráns, gyomorsav túltengés superaciditas, emésztési zavarok, dispepsia, fekélyellenes, antiulceratív, égési sebek kezelése, elhízás, obesitas, magas vérnyomás, morbus hypertonicus, koleszterin , koleszterinszint, magas koleszterin, vérzsír, vérzsír szint, magas vérzsír, szédülés, vertigo, emlékezetzavar, szellemi hanyatlás, demencia, szorongásos tünetek, anxietas, depresszió, stressz, memória javítása, agyi vérellátási zavar, fülzúgás, hallásgyengülés, visszértágulat, varix, aranyér, strues, lábszárfekély, ulcus cruris, értágító, fekély, ulcus, feledékenység, oblivio, pajzsmirigy alulműködés, athyreosis, lassú anyagcsere, székrekedés, constipatio, szív és keringési betegségek, cardiovascularis betegségek, szívritmus zavar, allodromia, szapora pulzus, pulsus celer, fájdalomcsillapító, köptető, asztma, epilepszia, immunerősítés, vérnyomás csökkentő, vasodepressorum, vércukor, vércukorszint, vértisztítás, hasnyálmirigy problémák, pancreatitis, reumás panaszok, izületi gyulladás, Női-férfi kapcsolatot javító, Energianövelő, vágyfokozó, lapacho tea, cickafark tea, bancha tea, ginzeng, tafedim tea, teafilter, borsmenta tea, gyomorsav túltengés, menta tea, méregtelenítő tea, maté tea, fitoterápia, fogyasztó tea, herbária tea, édeskömény tea, májtisztító kúra, bodzavirág tea, kínai tea, japán tea, fogyasztó teák, cickafarkfű tea, áfonya tea, medvehagyma kapható, fekete tea hatásai, vízhajtó gyümölcsök, vízhajtó növények, lébőjt kúra, lúgosító kúra, fogyasztó teakeverék

Copyrigts ®    2010    MIAOMEI Kft. All  Rights  Reserved Created  By  WEBVIKI